zondag 24 juni 2012

Jezelf kwijt raken: hoe vind ik mijzelf weer?

Jezelf kwijt raken

's Ochtends sta je op en de dag begint weer zoals elke dag. Alle vaste en standaard handelingen worden weer uitgevoerd zoals je ze elke dag hebt gedaan. Je bent niet te genieten want je weet hoe dag zal beginnen en aflopen. Mensen die elke dag hetzelfde doen, elke dag voor hetzelfde dilemma komen te staan en elke dag een vast stramien aan handelingen uitvoeren kunnen op een gegeven moment grip verliezen. Je zou het de grip van het leven kunnen noemen. Wanneer je de grip verliest, verlies je een identiteit: wie ben ik eigenlijk? Ben ik soms een robot? Mensen die als een robot door het leven gaan hebben het gevoel dat ze zelf niet meer leven maar door andere mensen geleefd worden. Vragen als: wie ben ik eigenlijk en wat wil ik met mijn leven worden steeds belangrijker.



Een breekpunt


Het valt voor mensen die geleefd worden door andere mensen (of door de samenleving) niet mee om het hoofd boven water te houden. Jezelf verliezen is een ingrijpend en moeilijk psychologisch verschijnsel. Neerslachtigheid en kortstondige depressies liggen op de loer. De lezer die zich herkent in bovenstaand verhaal zal ongetwijfeld niet ontkennen dat er ook momenten zijn van rust, kalmte en tevredenheid. Het is niet altijd zo dat je je niet begrepen voelt door andere mensen of dat je het gevoel hebt dat je buiten de maatschappij bent geplaatst of dat je constant met een ontevreden gevoel rondloopt. Er zijn ook momenten van blijdschap en vreugde. Toch zal er vroeg of laat een breekpunt komen. Het moment dat het gewoon echt niet meer kan. Hoe zich dat zal uiten hangt helemaal per persoon af. Er zijn mensen die op het werk breken. Conflict met de leidinggevende, met andere collega's of met klanten zal het begin zijn van het breekpunt. Ook  op relationeel vlak kunnen fricties ontstaan. 

Wie ben ik nou eigenlijk?


Mensen die het gevoel hebben zichzelf kwijt te raken praten vaak over een schuldgevoel. Heb ik er alles uitgehaald wat erin zit? Zit ik op mijn top? Kan ik meer dan wat ik nu doe? Mensen die zichzelf zijn kwijtgeraakt komen vaak tot de conclusie dat ze meer konden dat ze nu doen. Een schuldgevoel komt al snel om de hoek kijken. Waarom heb ik niet beter mijn best gedaan op school? Waarom heb ik verkeerde keuzes gemaakt? Ik had zo graag iets anders willen doen. Veel van deze vragen vloeien voort uit een ontevredenheid. Ontevreden op het werk, ontevreden op relationeel vlak of ontevredenheid op elk ander denkbaar vlak. Wanneer ontevredenheid op verschillende vlakken bij elkaar komen tot één geheel wordt dat de identiteit van een persoon. Een persoon die op verschillende vlakken erg ontevredenheid is kan ontevreden worden met zichzelf, met de ik. Een natuurlijke reactie van de mens is om de ontevredenheid weg te werken, alleen gaat dat vaak niet zo makkelijk als men denkt. Men stuit tegen obstakels en problemen. Stoppen met werken gaat niet zo makkelijk want het gezin moet wel onderhouden worden. Wat nu? 

Voor jezelf kiezen, of voor je verantwoordelijkheden?


De strijd die constant gevoerd wordt is die van je ego of je ik met het altruïstische gedeelte. Je zou dit laatste kunnen zien als jezelf opofferen voor iemand anders. Jezelf niet op de eerste plaats zetten, maar op de tweede of misschien zelfs derde plaats. Een balans vinden tussen wat jezelf graag wilt en je verplichtingen die je hebt ten opzichte van je gezin, je werk en misschien zelfs je vrienden werkt voor veel mensen het best. Een balans vinden is echter niet altijd even makkelijk. Mensen die lange tijd uit balans zijn geraakt merken dat pas als de schade zich al heeft voorgedaan. Toch is het nooit te laat om de balans weer terug te vinden. Jezelf terugvinden kost tijd, energie en veel moeite maar het zal zich zeker terugbetalen in een gelukkiger leven, een positiever gevoel en mensen die een beter balans vinden tussen henzelf en de wereld om hen heen zitten veel beter in hun vel.

Advies: hoe vind ik mijzelf terug?


Als je het gevoel hebt dat je niet in balans zit zul je hulp moeten zoeken. Het is absoluut aan te raden om zoveel mogelijk met verschillende mensen te praten over wat je dwars zit. Probeer van te voren je zwakke punten te vinden, te omschrijven en te begrijpen. Als je de zwakke punten in jezelf kent, weet je waar je aan kunt werken. Ook je sterke en positieve punten moet je niet vergeten. Waar ben jij goed in? Wat vind je leuk? Waarom je ergens goed in bent of waarom je iets leuk vindt is niet relevant. Als je praat over bepaalde obstakels in je eigen leven begrijp je jezelf ook veel beter waarom de obstakels er zijn. Ook begrijpen andere mensen en je omgeving waarom je bent zoals je bent, en doet zoals je doet. Stel je open en laat andere mensen toe. Wanneer je het moeilijk vindt om met mensen te praten die dicht bij je staan kun je beter met een psycholoog in gesprek gaan. Een psycholoog kan je helpen om jezelf beter te leren begrijpen. Het zal je ongetwijfeld helpen.

Lees meer: jezelf herpakken: heb ik een burn-out?
Lees meer: draaiduizeligheid en concentratieproblemen

Meer lezen over dit onderwerp?

Wil je graag meer weten over psychologie Misschien heb je verhalen, tips of andere weetjes die je graag met de wereld wilt delen. Je kunt gebruik maken van het reactieformulier of het contactformulier.
Lees ook: Hoe maak je een afspraak met een psycholoog?